maanantai 7. huhtikuuta 2014

Yrittäjyydestä

Yrittäjyys on houkutellut mua aina jostain 18-vuotiaasta asti, kun alettiin suunnittelemaan mun ystävän kanssa jonkun teemabaarin perustamista.. :D En tiedä tullaanko tätä ikinä toteuttamaan, sillä molemmilta on kiinnostus baareja ja yökerhoja, sekä etenkin juomista kohtaan, hiipunut railakoiden parin viime vuoden jälkeen. Itseäni kiinnostaa yksityisyrittäjänä tai tarkemmin yksityisenä elinkeinonharjoittajana toimiminen tanssijana, eli työllistää itseni omien taitojeni ja tietojeni avulla. Aiemmasta tekstistäni voitte huomata, että eläimet ovat lähellä sydäntäni myöskin. Eläintenhoitajan, sekä hevostenhoitajan tutkinto, antaa valmiudet yrittäjyydelle. Voi siis perustaa oman eläin-/hevosalan yrityksen, tai rekisteröidä oman toiminimen ja toimia yksityisenä elinkeinonharjoittajana. Vielä ei yrityksen perustaminen toimitiloineen olisi ajankohtaista itselleni, sillä pääomaa ei ole, mutta yksityisenä elinkeinonharjoittajana toimiminen mahdollisesti myös oman toiminimen takana, olisi realistisempi suunnitelma. Onko kukaan tutustunut siihen ukko -palveluun? Sinnehän voi ainakin ymmärtääkseni rekisteröidä sen oman toiminimensä jos haluaa tai sille on tarvetta.

Yrittäjyys kiehtoo minua eniten kahden painavan syyn takia...

1. Saisin työskennellä intohimoni parissa
2. Pääsisin toteuttamaan itseäni


Yrittäjyydessä on sekä hyviä, että huonoja puolia. Yrittäjyys luo henkilölle vapautta mutta samalla myös paljon vastuuta. Yrittäjänä henkilö voi itse päättää omista työajoistaan, sekä työkavereistaan ja asiakkaistaan. Työtehtävät ovat mielenkiintoisia sekä vaihtelevia, ja ansiot tulevat työn tuloksesta. Hänellä on myös mahdollisuus tehdä työtä haluamallaan tavalla, sillä hän ei ole sidottu ns. normaalin organisaation jäseneksi, eli organisaatioiden velvollisuudet ja määräykset eivät sido häntä. Vapaus onkin yksi iso tekijä, joka usein houkuttelee ihmisiä yrittäjiksi. Toisaalta, jotta yritys saadaan menestymään on yrittäjällä iso vastuu tekemästään työstä. Hänen on pystyttävä säilyttämään motivaatio yllä, jotta yritys toimii suunnitellulla tavalla, hänen on myös suoritettava yrittäjälle kuuluvat velvollisuudet.
Nyky-yhteiskunnassamme on paljon kysyntää yrittäjyydelle työelämän muutoksien vuoksi. Tämä johtuu esimerkiksi julkisen sektorin supistamistarpeista, jonka seurauksena on paljon kysyntää uusille yrittäjille mm. hoivapalvelualoille. Yrittäjyyteen johtavia tekijöitä ovat myös mm. työttömyys, vanhempien työn jatkaminen, halu toteuttaa omaa hyvää liikeideaa, hyvä ammattitaito sekä esimerkiksi halu riippumattomuuteen työnantajasta.
Haittapuolena yrittäjänä olemisesta, verrattuna palkansaajaan, voidaan mainita esimerkiksi yrittäjän omien tulojen epäsäännöllisyys. Yrittäjänä aloittava usein menettää varmuuden siitä koska palkka voidaan maksaa tilille. Tämä tosin kannustaa yrittäjäksi alkanutta ponnistelemaan omien tulojensa eteen. Vaikka yrittäjänä toimiminen onkin usein haasteellista, yrittäjän oma motivaatio, aktiivisuus sekä aloitteellisuus vaikuttavat paljolti säännöllisten tulojen säilyttämiseen.
Yksi yrittäjyyden suurimmista ongelmista on mahdollinen konkurssiin ajautuminen. Jos yrittäjä ajautuu konkurssiin hänen voi olla mahdotonta jatkaa tai aloittaa uutta yritystä, sillä uudelle yritykselle rahoituksen hankkiminen voi olla vaikeaa.

Teksti lainattu: http://193.208.197.11/elamanevaana/vastaus4.htm


Yllä olevaan tekstiin yrittäjyydestä alleviivasin kohdat, jotka halusin nostaa esille. Vapaus, itseäni kiinnostavat työtehtävät, mahdollisuus tehdä työtä haluamallaan tavalla, sekä tietysti yhteiskunnan suuri kysyntä yrittäjille, ovat niitä asioita jotka myöskin kiinnostavat minua yrittäjyydessä.

Olen itse parin viime vuoden aikana tehnyt töitä vain yksityisyrittäjille: Kesällä 2011 olin Malmilla töissä naistenvaatekaupassa, jonka omisti suomalainen nainen ja hänen ulkomaalainen miehensä ja heidän liike myi maahantuotuja vaatteita. Kesällä 2012 ja 2013 työskentelin marjojen myyjänä tätini tutulla, joka myöskin on yrittäjä niin "marjabisneksessä" kuin ravintolamaailmassakin. Kolmas paikka oli talvella, keväällä ja alkukesästä 2013 Helsingin Kallion Karhupuiston grillillä. Kioskin oli ostanut toriyrittäjä-mies, joka ensimmäistä kertaa kokeili onneaan grillinpitäjänä. Kaikissa näissä ihmisissä huomasin samoja piirteitä kuin itsessäni: Päättäväisyys, seikkailu- ja vapaamielisyys, halu tehdä sitä omaa juttua, intohimoisuus oman alan töitä kohtaan...


Tein eilen tollaset kynnet kynsitarroilla. Ostin Sokokselta hintaan 5,90e sellasen pakkauksen jossa oli erivärisiä kukkia (näihin laitoin vain valkoisia ja ton yhen vaaleenpunasen), ja pieniä erivärisiä strasseja. Sielä oli muitakin kivoja pakkauksia joita ostan varmaan tässä lähiaikoina. :)

Metrosta tulee luettua aina sarjakuvat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti